Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Byt kläder för miljön

Publicerad

Under dagen kunde umebor och skelleftebor besöka Naturskyddsföreningens årliga klädbytardag som ägde rum i hela Sverige. I Studiefrämjandets lokaler i Skellefteå var succén stor.

Under lördagen var Shirly Holmberg i fullts schå med att ta hand om alla kläder som kommit in till Studiefrämjandets lokaler i Skellefteå. Under förmiddagen samlade Naturskyddsföreningen in alla gåvor som besökare tagit med sig och på eftermiddagen kunde personer i alla åldrar besöka byta mellan varandra. Fem plagg, skor eller accessoarer kunde lämnas, och på köpet delades biljetter ut, med vilka man fick ta nya kläder med sig hem.

– Det har gått så himla bra. Ungefär 116 plagg som bytt ägare idag. Det som blev över kommer vi att dela med oss av till Röda Korset, säger Shirly Holmberg som jobbat under dagen.

Det har varit glada och engagerade besökare som cirkulerad under dagen och många är positivt inställda till konceptet. En del har även önskat att liknande initiativ ska anordnas året runt, och inte bara en gång per år.

– Vi är glada att engagemanget har varit så stort. Den här tillställningen äger rum en gång per år, men man kan ju fortfarande byta med vänner och familj.

Idén handlar såklart om att ta vara på kläder som är hela och rena och som annars kanske skulle ha slängts. Det är ett bra sätt att värna om miljön samtidigt som det är särskilt snällt mot plånboken.

– Jag tycker inte att vi ska sluta handla men samtidigt måste vi fundera extra om man verkligen behöver när man redan har, tänka mer på jordens resurser helt enkelt. Dessutom blir det en helt annan atmosfär och stämning när pengar inte är inblandade. Det är trevligt att byta sak mot sak, konstaterar Shirly Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer