Annelie Hålén och hennes mamma Solbritt Björkstrand Visa alla (2)
Visa alla (2)

Cancersjuka Solbritt nekades operation

Publicerad

Solbritt Björkstrand från Sundsvall har cancer i bukspottskörteln. Hon skulle ha opererats vid Norrlands universitetssjukhus på onsdagen, men skickades hem.

I maj i år fick 72-åriga Solbritt det fruktansvärda beskedet att hon hade cancer i bukspottskörteln. För några veckor sedan kom så äntligen en kallelse för en operation vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Jag kände hopp, det fanns en strimma av ljus, säger hon.

Förra veckan var hon i Umeå för att noga gå igenom hur operationen skulle gå till. Hon fick prata med kirurg och narkosläkare för att gå igenom alla detaljer kring operationen.

”Skickar ju hem mig med en dödsdom”

Igår åkte så Solbritt tillsammans med sin dotter Annelie Hålén till Umeå för att skrivas in vid sjukhuset. Men efter att ha väntat i flera timmar kom en läkare till Solbritt och hennes dotter, där de satt i ett dagrum, med chockbeskedet:

– Han sa att de hade inga vårdplatser och att det var personalbrist, säger Solbritt och fortsätter:

– ”Du skickar ju hem mig med en dödsdom”, sa jag. Han svarade ”ja, tyvärr”.

Orolig att tumören ska växa

Solbritt är nu orolig att tumören ska växa. Hon berättar att läkarna sagt att om den växer kan hon inte längre opereras.

Hennes dotter bad att de skulle få vänta i Umeå några dagar i väntan på en ny operation. Men de fick höra att det inte gick.

– De kunde inte ge mig någon ny tid under överskådlig framtid. Därmed var min dödsdom fastslagen, säger Solbritt.

”Chockad fortfarande”

Hon är trött och ledsen. Hon berättar att hon och dottern kom hem sent i gårkväll.

– Jag är chockad fortfarande, jag har inte sovit en blund inatt.

”Sängarna tas upp av akuta patienter”

Norrlands universitetssjukhus bekräftar för Sundsvalls tidning att Solbritt Björkstrand inte fått sin inplanerade operation för sin bukspottskörtel på onsdagen.

– Vi har varit tvungna att stryka patienter på grund av vårdplatsbrist, det här är ett sådant fall. Sängarna tas helt upp av akuta patienter. Bara den här veckan har vi strukit fyra cancerpatienter och en kärlkirurgisk operation, säger professor Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef vid Norrlands Universitetssjukhus till tidningen.

”Ytterst olyckligt”

Västerbottens landstingsråd Peter Olofsson (S) känner inte till detaljerna i det här ärendet, men tycker att det är beklagligt.

– Jag tycker naturligtvis att det är ytterst olyckligt, säger han till SVT Nyheter Västerbotten.

På onsdagseftermiddagen ångrade sig sjukhuset, och nu har Solbritt fått en ny operationstid.

Så här säger sjukhusledningen om det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer