Foto: Hasse Holmberg

Centerpartiet i Sorsele kräver: Sänk skatten på drivmedel på landsbygden

Publicerad

Centerpartiet i Sorsele kräver att det blir billigare att köra bil på landsbygden. Inför partiets stämma i Karlstad skickar man med ett krav på att det ska vara olika drivmedelsskatt – beroende på var i landet man bor.

Att låta den som bor på landsbygden betala lägre skatt för att tanka sin bil är en rättvisefråga menar Kristina Axelsson, ordförande för Centerpartiet i Sorsele, som nu skrivit en motion om differentierad drivmedelsskatt inför distriksstämman i april.

- I Sorsele har vi inga laddstationer, begränsad kollektivtrafik och ingen tunnelbana. Vi måste få kompensation, säger Kristina Axelsson.

Dessutom är det långa avstånd till allt mer, menar hon.

- Det dras in på tandläkare och man måste köra bil för att hämta sin post.

”Måste lösa problematiken”

Att samtidigt höja skatten i områden med välutbyggd kollektivtrafik är en möjlighet för att inte få lägre skatteintäkter, menar Kristina Axelsson, men kravet om att skatten sänks på landsbygden är det viktigaste.

Att sänka skatt för bensin och diesel, känns inte det otidsenligt med tanke på miljön? 

- Jo. Men man måste kunna lösa problematiken. All landsbygd där vi inte har fungerande kollektivtrafik behöver kompenseras.

Motionen om differentierad drivmedelsskatt behandlas på Västerbottens distriktsstämma i Lycksele den 7 april. Centerpartiets partistämma hålls i Karlstad den 26-29 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer