”Allt vanligare att chefer övervakar” säger Nils Henckel på Datainspektionen.

Chef i Umeå anmäls för kameraövervakning av butiksanställda

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda på en butik i Umeå menar att de blivit övervakade av sin chef när de jobbar. Skyddsombudet för handelsanställda i Umeå har anmält händelsen till Datainspektionen.

De anställda menar att deras chef sitter hemma och övervakar när de jobbar. I anmälan står det att chefen har kunnat ringa upp och säga bland annat att de hållit på med fikabrödet för länge.

– För att få sätta upp kameror i butiken måste också arbetsgivaren förhandla med oss på Handels, men det har inte gjorts, säger Cecilia Löfbom, regionalt huvudskyddsombud vid Handelsanställdas förbund i Umeå.

I anmälan skriver Cecilia Löfbom att det ses som ett brott mot medbestämmandelagen, och att den frågan kommer att drivas av Handels.

”Generellt inte tillåtet” 

Ärendet är nu hos Datainspektionen som ska avgöra om de ska gå vidare med det.

– Generellt sett är det inte tillåtet att kameraövervaka sina anställda när de fikar, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Inom tre månader från att klagan kom in måste Datainspektionen avgöra om de ska vidta åtgärder i ärendet. Som mest kan bolaget få straffavgifter på 20 miljoner euro, även om det är ovanligt, enligt Nils Henckel.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.