Foto: SVT

Corona stoppade kulturen i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Storumans år som kulturkommun blev inte som planerat. När det drog igång i höstas hade man ett fullspäckat schema med kulturaktiviteter. Men från årsskiftet så har det mesta fått ställas in på grund av coronapandemin.

Kulturkommunsåret går mot sitt slut och Storuman har hunnit med mycket under hösten och delar av vintern. Men Gunilla Pettersson som är kulturansvarig på kommunen och Duncan Kemp på Kulturakademin känner ändå lite sorg över våren som har varit.  

– Det var bra så länge det varade, men vi hade stora planer både under kulturkommunsåret men även efter. Vi hade tänkt skapa nya mötesplatser och verksamheter. En ökad satsning på kulturen. Men det försvann på vägen, säger Gunilla Pettersson till SVT.. 

Coronaviruset i Västerbotten

Nu lämnar man ifrån sig stafettpinnen till Robertsfors kommun. Där håller man tummarna att det kommer att lösa sig. 

– Vi planerar för invigning den tolfte september och hoppas att coronapandemin tar ett steg tillbaka så att vi kan fylla hösten med kultur. Allt från föreställningar, evenemang och föreläsningar. Vi tycker synd om Storuman som fick delar av sitt år förstört. Hade kunnat vara bra om man kunde dra ut på tiden så att de kunnat genomföra sina planerade saker lite senare, säger Åsa Lundström, som är kulturchef vid Robertsfors kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet