Följ tårtan från bageriet till äldreboendet – hör mer om initiativet Foto: Privat

Generositeten i Sorsele blev tårtfest för kommunens äldre

Uppdaterad
Publicerad

3 april är nu coronatårtans dag i samhället Sorsele i Västerbottens inland – kan man kanske säga. En enkel uppmaning på sociala medier att skänka pengar till fika för äldre blev så pass populär att boenden i kommunen nu kan ha tårtfest flera gånger om.

– Över all förväntan, säger Marie Strinnholm, initiativtagare.

Nej, det var inget aprilskämt när Marie Strinnholm i onsdags tog det privata initiativet att samla pengar till tårta för de äldre och personalen på kommunens äldreboenden.

”Vill du också bidra till att sätta lite guldkant på tillvaron, swisha idag”, skrev hon i sociala medier. Responsen blev stor.

Coronaviruset i Västerbotten

Samlade över 17 000 kronor på en dag

177 personer skickade pengar, sammanlagt 17 380 kronor på en dag – mer än nog för att bjuda alla äldre och personal även inom hemtjänsten i Sorsele, Gargnäs, och Ammarnäs på princesstårta.

Under fredagen bakade och levererade Princess bageri tårtorna. Men det blev pengar över, så i mitten av april blir det tårtkalas även för landstingets personal och patienter. Sedan får de äldre fikabröd så långt pengarna räcker.

– Ett fantastiskt initiativ. Man blir varm inombords av generositeten hos de som skänkt pengar så detta är möjligt. Personalen är jätteglad och känner sig uppskattade för sitt jobb med de äldre, säger Trodie Karlsson, enhetschef för Lillågården i Sorsele.

Lisbeth Norlund var en av de boende som fick smaka. Se mer och följ tårtornas väg i klippet.

Fotnot: Det finns i nuläget, enligt livsmedelsverket, ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet