Foto: SVT

Covid-enhet stänger i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun stänger nu den särskilda covid-enhet som öppnade i början av pandemin.

Smittspridningen bland äldre och vårdtagare är så låg att enheten med fjorton korttidsplatser för smittade inte behövs längre, bedömer kommunen.

– Nu öppnar vi för korttidsverksamhet som vi behöver men som stängde för en covid-enhet. Men vi är redo att växla upp om vi får en ökad smittspridning, säger vård- och omsorgschef Ejja Häman-Aktell.

Coronaviruset i Västerbotten

Minskar bemanningen i Umeå

I Umeå har det särskilda covid-teamet varit aktivt ända fram till mitten på september, trots att man inte haft någon smittad att ta hand om. Nu har man i stället minskat på bemanningen – med personal tillgänglig dagtid på veckodagar.

– Orsaken till att vi drar ned på bemanningen är att vi inte haft någon smitta i hemtjänsten sedan april samt att vi har väldigt duktig personal som är proffs på basala hygienrutiner. Om smittan skulle öka i hemtjänsten får vi ta ny ställning, säger Annette Johnson, verksamhetschef inom den kommunala hemtjänsten i Umeå

Vad Skellefteå kommun gör om smittspridningen ökar igen kan du se i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet