Foto: Privat.

Cricketen frodas i norrländskt klimat

Publicerad

Umeå Cricket Club har inte funnits länge, men framgångskurvan pekar redan spikrakt uppåt. I helgen spelade man sina två första matcher i landets näst högsta serie, och segrade i båda.

Cricket som sport är primärt belägen i södra Sverige. Umeå är en av bara två föreningar norr om Dalälven som utövar sporten och har bara gjort det sedan föreningen bildades 2012. Nu i helgen gjorde klubben debut i division 1, landets näst högsta serie, och gjorde det dessutom med bravur.

– Vi mötte Kista och Nacka, två bra lag som spelat i division 1 tidigare, berättar UCC:s lagkapten Tatbeeq Raza Ullah och fortsätter:

– I matchen mot Kista var vi bra. De hade hemmaplan och var vana att spela där, medan vi här uppe i norr inte ens har en ordentlig cricketplan att spela på, men ändå dominerade vi och vann.

”Varje boll fick så stor betydelse”

Nacka blev dock en hårdare nöt att knäcka. Stockholmslaget jobbade tidigt upp en jätteledning och västerbottningarna fick kämpa för att få fram en kvittering.

– Sedan blev det en fajt ända till matchens sista boll. Där kunde vi till slut ta ledningen med fyra poäng och säkra segern. Av alla matcher jag någonsin spelat så var denna en av de absolut mest spännande. Varje boll fick så stor betydelse, menar Tatbeeq Raza Ullah.

LÄS MER: Umeås första cricketklubb på uppgång

Båda matcherna spelades i Stockholm på en ordentlig cricketplan, något umeåklubben har saknat. Men nu är föreningen överens med kommunen om en egen plan belägen vid Nydalasjön, och förhoppningen är att den ska stå klar till nästa säsong.

– Det är annorlunda på en riktig plan. Bollen beter sig helt annorlunda jämfört med vad den gör annars, och utan en sådan kan vi inte finputsa vår skicklighet ordentligt. Det är inte lika kul och det går inte att vara lika taktiskt förberedda när man tränar på fel sorts underlag, säger Tatbeeq Raza Ullah.

”Kommer få se en exponentiell tillväxt”

Och lagkaptenen tror att planen kan bli startskottet för klubben på allvar.

– Det stora problemet vi har haft har varit att vi saknat en ordentlig plan att spela på, men nu när det är på gång tror jag att vi kommer få se en exponentiell tillväxt. Framför allt vill vi locka fler svenskar till sporten, men även fler kvinnor.

– Vi började från ingenting, och nu är högsta serien inom räckhåll. Och tar vi oss bara dit så tror jag vi kommer att få se spelare från Umeå representerade i landslaget, menar Tatbeeq Raza Ullah.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer