Foto: SVT

Cuparrangör ber publiken visa domarna respekt

Publicerad

”Men är du blind eller?”, ”Blås då domaren!” och ”Domarjävel”. Det har snarare blivit mer regel än undantag att dessa fraser hörs från publiken i samband med matcher. Inför helgens fotbollscup har Norra Västerbottens domarklubb gått ut och bett publiken att visa respekt för de nya ungdomsdomarna – då allt för många skrämts bort från att döma på grund av påhoppen.

Att föräldrar och publik skriker på domare är inget nytt. Tidigare i år rapporterade SVT Nyheter Västerbotten om föräldrar som skrek på en ung innebandydomare tills hon grät på planen. Samtidigt som det här sker brottas domarklubbarna inom olika sporter med att få fler ungdomar att vilja utbilda sig till domare – och att få dem som redan är aktiva att vilja fortsätta.

Läs även: Unga fotbollsdomare hårt utsatta – av vuxna

Norra Västerbottens domarklubb har gjort slag i saken och satsat mycket på att få behålla sina ungdomsdomare. Och inför Domarcupen som arrangeras i Skellefteå i helgen har de på sin hemsida gått ut och bett publiken att ha förståelse och visa respekt för de nya ungdomsdomarna som i helgen får sin första chans att döma distriktsmatcher.

– Problemet ligger ofta på ungdomsnivå. Framför allt upplever vi att det är engagerade föräldrar som ser på sina barns matcher som skriker mest på domarna. De vill nog egentligen inget illa, men de tänker inte riktigt efter. När något händer deras barn på planen så tycker de att det är domarens fel och skriker, säger Magnus Furberg, ordförande i Norra Västerbottens domarklubb och fortsätter:

Magnus Furberg hoppas att publiken ska kunna visa domarna respekt under helgens cup. Foto: SVT

– Ungdomar som dömer sina första matcher har inte så mycket bakgrund och kött på benen och kan då bli bortskrämda från att fortsätta att döma matcher.

Faddersystem för att få behålla unga domare

Inför årets fotbollssäsong har 17 ungdomar, de flesta i åldrarna 15-18 år, gått nybörjarkursen för att börja döma fotboll och dessa domare ska i helgen döma sina första distriktsmatcher. Att 17 stycken gått nybörjarkursen är ett nytt rekord, andra år har det sällan varit över tio stycken som gått kursen. Att domarklubben satsat mycket på att ge stöd till ungdomsdomarna tror Magnus Furberg kan vara en anledning till att det i år är rekordmånga som vill börja döma fotboll.

– Det här blir tredje året som vi använder oss av ett faddersystem där de nya ungdomsdomarna får ha äldre domare som faddrar. Faddrarna kan de ringa till om det händer något eller de undrar över något och faddrarna kan också vara och se på matcherna som de yngre dömer för att ge tips och råd.

Efter att domarklubben började med faddersystemet har de upptäckt att det är fler ungdomar som väljer att fortsätta döma även kommande säsonger.

– Innan vi införde faddersystemet fick vi endast behålla hälften av de nya ungdomsdomarna säsongen därpå. Men av de sju som började i fjol är det i år endast en som slutat och året dessförinnan var det bara två av tolv som inte fortsatte, så det är jättekul att det ger resultat, för det gäller att vi får behålla våra domare, säger Magnus Furberg.

Uppmanar publiken att tänka till

Inför att domarcupen, som årligen arrangerats av Norra Västerbottens domarklubb sedan början av 80-talet, anordnas i helgen har domarklubben skrivit följande på sin hemsida.

”Tyvärr är det ni i publiken som är den grupp människor som skrämmer bort mest domare. Så snälla tänk till en extra gång innan ni skriker och har åsikter om allt som sker. Domaren gör allt den kan och tyvärr missar vi domare saker varje match men det gör även spelare, det gör oss bara mänskliga.”

– Publiken har gnällt och skrikit på domare genom alla tider, men nu har vi börjat se till andra idrotter där det är nolltolerans mot sådant och vi har också slutat acceptera att det händer, säger Furberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.