Stigcyklisterna hjälpte våren att ta fart i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Vårsolen gör sitt med snön dessa dagar, men i Umeå kunde inte cyklisterna vänta längre. Tre av dem hjälpte våren på traven på lördagen och började skotta fram cykelstigarna för hand. Och fyra timmars slit gav resultat.

I cykelklubbarna i Umeå börjar längtan efter barmark bli stor, inte minst bland de som helst cyklar i terrängen. Efter ett förslag på Facebook samlades därför tre entusiaster med spade och vilja för att göra jobbet: att börja skotta fram de stigar som man brukar cykla på under barmarkstiden.

Idén att börja skynda på våren fann elitsatsande cyklisten Viktor Knutsson, Obbola IK, via sociala medier där en video lagts upp från Säter i Dalarna där en bred cykelstig skottats fram i skogen. Även i Umeå brukar cykelentusiasterna börja röja väg i skogen om våren. Och nu var det alltså dags igen.

Fyra timmars jobb

I lördags inleddes våren officiellt i skogen norr om Umestan, det gamla I20-området, där en slinga skottades fram. På fyra timmar skottade tre personer fram 130 meter stig, genom en meter djup och tung snö.

När det svettiga arbetet var avklarat för dagen, tog Viktor Knutsson sig en första tur längs banan som löpte genom den djupa snön.

”Barmarksabstinens”

Övriga som gjorde jobbet var Bettan Thors, nytillträdd ordförande i anrika klubben Gimonäs CK, och Timothy Hansson.

– Vi har barmarksabstinens! förklarar Bettan Thors efteråt.

– Vad är väl Stekenjokk och Vildmarksvägen mot detta? säger hon skämtsamt med anspelning på den berömda snörika fjällvägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.