Foto: SVT

Vaccineringen av barn i Västerbotten startar tidigare – kommer att ske på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten har fått klartecken att starta vaccineringen av 12-15-åringar tidigare. Den 11 oktober drar man igång med vaccineringen på skolor i länet.

– Det är en jättestor utmaning och det krävs mycket samarbete och logistik, säger Ronny Lestander, vaccinsamordnare i Västerbotten.

Det rör sig om drygt 12 000 personer som nu kan få vaccin. Tanken var att vaccineringen av den yngre åldersgruppen skulle starta i början på november. Men Västerbotten har fått godkännande att starta vaccineringen tidigare. Den 11 oktober ska man påbörja vaccineringen på skolor i länet.

– Det är en jättestor utmaning att flytta ut vaccinationerna i skolor. Det gäller att hitta säkra lokaler för att göra vaccinationerna. Det krävs mycket samarbete och logistik. Det ska vara både smittsäkert och ett säkert flöde, säger Ronny Lestander.

Vaccinering i Västerbotten

Regionen väntar på centrala dokument när det gäller hälsodeklaration och samtycke från vårdnadshavare.

– Regionen är ansvarig för vaccinationen men på några skolor kanske skolsköterskorna kan hjälpa till. Vi kommer kanske inte att hinna börja med alla skolor och det är inte säkert att det funkar överallt. Man kan också vaccinera barnet på en hälsocentral, säger Ronny Lestander.

Hör Lestander berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet