Nextjets konkursbeslut slår hårt mot turistnäringen i Hemavan/Tärnaby. Foto: SVT

Dagen efter beskedet: ”Det finns inget positivt”

Publicerad

Nextjets konkursbesked slog under gårdagen ner som en bomb för turistnäringen i Västerbottensfjällen. Sofie Marberg är verksamhetschef vid Visit Hemavan/Tärnaby och hon ser inget positivt med beskedet.
– Det var inte trevliga nyheter på något sätt. Det går inte att hitta något positivt.

Beskedet om Nextjets konkurs är ett hårt slag för norra Sverige och för de små flygplatserna som knyter ihop Norrland med resten av landet och världen. I Västerbotten drabbas flygplatserna i Vilhelmina, Lycksele och Hemavan. För turistnäringen i Hemavan/Tärnaby innebär beskedet en stor förlust.

– Det är klart att det här är enormt tråkiga nyheter som kom till oss igår. Det är ju såhär att flyget gör oss tillgängliga på ett helt annat sätt, vi har långa avstånd hit så flyget är jätteviktigt, säger Sofie Marberg.

Tappar 10 procent

De som tar sig med flyg till de västerbottniska fjällen är förutom skidturister, många stugägare och internationella besökare som vill vandra i naturen. För Hemavan/Tärnaby innebär konkursen ett tapp på cirka 10 procent.

– Det kommer bli många uteblivna besökare och det blir en osäkerhet för framtida bokningar, säger Marberg.

Hoppas på en snabb lösning

Destinationsbolaget hoppas nu på att Trafikverket löser det här problemet så snabbt som möjligt, och de har under en lång period aktivt jobbar för att påverka upphandlingen så den stämmer bättre överens med verkligheten.

– Det byggs mycket mer och vi har fler besökare, och det har inte synts i flygtrafiken, men nu önskar vi bara att det kommer igång, säger Sofie Marberg och fortsätter.

– Det här ställer till det för många helt klart och nu är det bara att lyssna och förstå frustrationen men det var inte trevliga nyheter på något sätt. Det går inte att hitta något positivt,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nextjet

Mer i ämnet