Foto: Tommy Forsgren, SVT

Många utländska bärplockare i skogarna – men dåligt med bär

Uppdaterad
Publicerad

De utländska bärplockarna i Västerbottens ser ut att få en tuff säsong.

Det finns nästan inga hjortron och blåbären är påverkade av torkan.

– I år finns inga bär alls där jag varit, säger Anan som rest till Sverige för sjunde året i rad.

Totalt har 6 199 bärplockare fått arbetstillståndsansökningar beviljade i år, enligt Migrationsverket. Det är tio år sedan det var så många utländska bärplockare i de svenska skogarna under en säsong. Bara i Västerbotten har bärföretaget Polarica 960 plockare.

”Dåligt i år”

Även om plockarna är många så är tillgången på bär i Västerbottens län desto sämre. Den kalla och torra sommaren har gjort att det är dåligt med hjortron, men även blåbärssäsongen är sämre än normalt. 

– Det är dåligt i år. Blomningstiden var kall och blåbären behöver fukt, säger Matti Sarala vid Polarica. 

Även om hjortron- och blåbärsäsongen inte blir bra så kan det bli lite bättre med lingonen, som mognar senare. 

– Det ser ut att komma lite regn den närmaste veckan och lingonriset klarade förra sommarens hetta rätt bra, säger Matti Sarala.

Oro bland bärplockarna

Den dåliga inledningen på bärsäsongen gör att det finns en oro bland plockarna att det inte blir några pengar över att ta med hem till Thailand. Inkomster som är viktiga för plockarna och deras familjer.  

Hör bärplockaren Anan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.