Sara Lindqvist Storuman och Thilde Sjödin från Vilhelmina fick träna med Luleå. ”Tempot var högt”, tyckte Thilde. Foto: Kent R Lindström

Damhockeyfest i Vilhelmina

Publicerad

I helgen bjuds det på riktig hockeyfest i Vilhelmina. Svenska mästarna Luleå kör dubbelmöte mot Stockholmslaget SDE Hockey och förbundskapten Ylva Lindberg Martinsen håller träning för hockeytjejer från inlandet.

På samma sätt som NHL-lagen brukar inleda säsongen med ett par matcher utomlands gör nu de Svenska mästarna Luleå likadant. I helgen spelar de ett dubbelmöte mot SDE Hockey i Sagahallen, Vilhelmina.

– Vi ville lägga det i Vilhelmina för att lyfta damhockeyn i inlandet, säger Kenna Lindström, som är med och arrangerar helgens hockeyfest.

Förbundskaptenen är där

Redan på torsdagskvällen tjuvstartade hockeyfesten då Luleå tränade tillsammans med Vilhelminas juniorer.

Utöver matcher i högstaligan kommer även damkronornas förbundskapten Ylva Lindberg Martinsen. Hon har själv ett förflutet som spelare, i början av 90-talet då Vilhelmina spelade i högstaligan. Hon kommer under lördagen att hålla en träning för inlandets hockeytjejer, och intresset är stort.

Kommer tjejer från hela inlandet

– Vi har redan över 20 anmälda, det ryms inte så många fler. Det kommer tjejer från bland annat Åsele, Norsjö, och Storuman, säger Lindström.

Inför dubbelmötet i SDHL har Sagahallen fått ny sarg, nytt ljudsystem och omklädningsrummen har fräschats upp. Både arrangörer och lagen är taggade inför helgens matcher.

”Kommer nog bli en härlig stämning”

– Det ska bli kul att åka till inlandet där damhockeyn har en god historik och det finns många kommande bra spelare som nu får chansen att se sina förebilder. Vi tror och hoppas på att det kommer bli en fullsatt Sagahallen och tillsammans med tillresta Luleåfans kommer det nog bli en härlig stämning, säger Luleås tränare Fredrik Glader, i ett uttalande på klubbens webbsida.

För den som vill se damhockey på absolut högsta nivå, Luleå – SDE Hockey, så släpps pucken klockan 19 på fredagskvällen. Returmötet spelas på lördag klockan 14.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.