Flyktingar välkomnas i privata hem

Publicerad

Nyanlända tvingas bo på gatan medan 11.000 flyktingar med uppehållstillstånd bor kvar på asylboenden. Men det finns metoder att lindra den svåra bostadsbristen. I Skellefteå har nätverket ”Flyktingar välkomna” förmedlat privata boenden som ingen trodde fanns.

Dannie är flykting från Etiopien. Hon har just hämtat sin dotter Bella på förskolan och är på väg till sitt hem som inneboende hos en trebarnsfamilj i Västerbotten.

– Min man och jag satt vid köksbordet och pratade om vad vi kunde göra för att hjälpa till i den rådande flyktingsituationen. Och vi kom fram till att vi inte har tid. Men vi har plats. Och då kan någon lika gärna bo här hos oss, säger Monika, en av de privata fastighetsägare som upplåter rum åt en flyktingfamilj.

Kände sig ensam

För en flykting är det extra svårt att hitta en bostad. Idag bor 11.000 flyktingar med permanent uppehållstillstånd i Sverige kvar i Migrationsverkets anläggningar, avsedda för nyanlända som söker asyl.

I Västerbotten bor 295 flyktingar med uppehållstillstånd kvar i asylboende, varav 240 i Skellefteå kommun.

Dannie från Etiopien fick giltigt uppehållstillstånd i somras – men blev ändå kvar på ett asylboende.

– Jag kände mej väldigt ensam där. Här känner jag mig hemma. Monika och hennes man är väldigt generösa människor, säger Dannie.

Dannie betalar en symbolisk hyra. Någon ekonomisk vinning är det inte frågan om för hyresvärden, familjen gör det på eget initiativ för att den vill.

Kommit igång på nytt

Med sin nya adress som bas har Dannie kommit igång med sitt nya liv på riktigt med studier i svenska och praktik som bygger på hennes erfarenheter från hemlandet inom kläder och konfektion.

– Jag älskar att arbeta med kläder, säger Dannie med ett stort leende.

Vid det här laget har Dannie och dottern Bella bott ett par månader som inneboende i ett ledigt sovrum hos Monica, hennes man och deras tre barn.

Hur länge ska Dannie och Bella bo här?

– Tills vi kan hitta en mer permanent lösning. Chansen blir nog större när Dannie bor här, har en vanlig adress och tillgång till våra kontakter, säger Monika.

Men är det inte ett stort steg för en familj?

– Jo, visst är det spännande att släppa in någon i ens eget hem, och det kunde ju sluta i katastrof. Men det går jättebra, och jag tror att vi får en vän för livet istället.

Dannie har valt att vara anonym i inslaget av rädsla för repressalier från myndigheter i hennes tidigare hemland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet