Anne Rönkkö, Hampus Bergenheim, Riikka Laurilehto, Susanna Ujanen och Valtteri Keinänen dansar. Foto: Hampus Bergenheim

Dansprojekt för frilansare över landsgränserna

Uppdaterad
Publicerad

I dansprojektet Relational regions så är tanken att skapa dans mellan regionerna och ge frilansande dansare en plattform där de kan ta första steget in i yrkeslivet.

Fem frilansande dansare från Österbotten och Västerbotten har startat ett projektet ”Relational regions” där de vill stötta frilansande dansare och bjuda på spontana uppträdanden i offentliga miljöer.

– Jag är själv från Umeå medan de andra i gruppen kommer från Vasa i Österbotten. Vi hoppas att samarbetet mellan regionerna ska leda till spännande utbyten, säger dansaren Hampus Bergenheim.

Skapa dans utifrån publiken

En del i projektet är att skapa koreografi utifrån publiken. Under arbetets gång kommer dansarna att uppträda på offentliga platser i Umeå, bland annat runt Nydala i Umeå och i centrum när vädret tillåter.

– Ofta skapas koreografi för att presenteras som ett färdigt nummer för publiken. Vi är intresserade av att skapa tillsammans med publik och omgivning, säger Hampus Bergenheim.

Vad åskådarna kommer att få se för typ av dans har Bergenheim svårare att förklara.

– Det är svårt att säga. Stilen kan definieras på olika sätt under utförandet. Men vi har alla en bakgrund i tekniker som balett och modernt och tillsammans sammanstrålar vi under begreppet samtida dans, förklarar han.

Vill skapa plattform

Förhoppningen med dansprojektet är även att det ska bli en plattform för frilansande dansare som är nya inom branschen.

– Vår långsiktiga vision är att skapa en plattform där man ska kunna mötas, byta idéer och få ett stöd i yrkeslivet, säger Bergenheim.

Under den 2-3 augusti så kommer dansföreställningen att presenteras på kulturhuset Klossen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.