Foto: TT/Framed

Dansband avbröt spelning – och räddade livet på man

Uppdaterad
Publicerad

Dansbandet Framed hade spelat i Täfteålogen utanför Umeå i en halvtimme när de plötsligt fick avbryta sin spelning under lördagskvällen. En gäst hade då rasat ihop på golvet och var inte längre kontaktbar.

– Vi slutade spela och jag såg hur två kvinnor höll på med hjärt- och lungräddning på mannen, säger bandets Anders Inberg.

Dansbandet Framed hade rest från Kungälv upp till Täfteå för att spela för de dansanta gästerna. Spelningen började klockan 21 på lördagskvällen, men en halvtimme senare avbröts bandet av att en av gästerna kom framspringande och sa att de var tvungna att sluta spela då en man hade fått hjärtstopp och fallit ihop längre in i lokalen.

– Så vi slutade spela och jag sprang ner till den här mannen. När jag såg de kvinnorna göra hjärt- och lungräddning på honom så frågade jag om det fanns någon hjärtstartare i lokalen, men det gjorde det inte, så jag sprang och hämtade den som vi har i vår turnébuss, säger Anders Inberg, sångare och kapellmästare i bandet.

LÄS MER: Dansande seniorer tar en svängom för motionen

Han berättar vidare hur han klistrade på hjärtstartarens elektroder på mannens kropp. Hjärtstartaren gjorde en analys och talade om att mannen saknade rytm och att en defibrillering rekommenderades. Så Anders Inberg tryckte på knappen och hjärtstartaren gav mannen en elchock.

– Då kom hans hjärta i gång igen. Tio minuter senare kom ambulansen till platsen och då behövde ambulanspersonalen inte skjuta igång honom, då var han redan vid liv, säger kapellmästaren.

Han har själv inte pratat med mannen, som han uppskattar var i 70-årsåldern, efter händelsen, men en annan gäst hörde av sig till bandet dagen därpå och berättade att mannen enligt uppgifter mår bra.

Räddade troligtvis mannens liv

Bandet har haft hjärtstartaren i 2,5 år, men aldrig behövt använda den tidigare. Kapellmästaren säger att det var en omvälvande upplevelse att använda den, men att det var skönt att den fungerade vid skarpt läge. Efter händelsen var de flesta i lokalen berörda av det som hänt.

– Det var lite speciellt att fortsätta spelningen sedan, men vi förklarade mycket i micken vad som hänt och efteråt kom flera fram och tyckte att det var helt fantastiskt att vi kunde hjälpa till. Det kan vara så att vi tillsammans med de två kvinnorna som utförde hjärt- och lungräddningen räddade mannens liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.