Umeå har av SVT Sport utsetts till Sveriges bästa idrottsstad Foto: SVT

Därför blev Umeå årets idrottsstad

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport anger att det är bredden som ligger bakom att Umeå för andra gången utsetts till Sveriges bästa idrottsstad. Kommunalrådet lyfter fram alla eldsjälar i föreningslivet.

SVT Sports jury har utsett Umeå till Sveriges bästa idrottsstad och det är framförallt bredden som gav Umeå priset för andra gången. Kommunalrådet Hans Lindberg pekar på alla eldsjälar i föreningslivet som en förutsättning för den bredden.

– Jag vill fira med föreningarna, helst vill jag springa runt med den här pokalen till varenda förening och säga ”det här är det ni som har gjort”, säger Hans Lindberg, (S).

– Det är enorm bredd och det är sommar och det är vinter och det är många individuella stjärnor, säger Ola Bränholm från SVT Sport.

– För mig som håller på elitnivå handlar det om bra förutsättningar med anläggningar och kompetens. Men man märker också att det är en enorm bredd på ungdomsidrotten säger innebandyspelaren Emelie Wibron som vann SM-guld med Iksu, men nästa säsong kommer att spela med Team Thorengruppen.

Mer om Umeås utmärkelse i klippet ovan.

Så utser SVT Sport Sveriges bästa idrottsstad

Vinnaren röstas fram av en jury, bestående av 50 personer. Hälften av dessa jobbar på SVT, övriga 25 är privatpersoner som ansökt hos SVT om att få sitta med. Varje jurymedlem gör en topp tio-lista och sedan räknas en sammanlagd vinnare fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.