18-åringen döms till två års fängelse för sammanlagt sex våldtäkter. Foto: Henrik Montgomery /TT

Därför döms 18-åringen på samtliga punkter

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten trodde på alla flickornas berättelser. Därför får 18-åringen två års fängelse.

Tingsrätten konstaterar att den som har samlag med ett barn under 15 år ska dömas för våldtäkt mot barn. Mannen har erkänt att han har haft sex med alla fem målsägande och tingsrätten bedömer alla flickornas berättelser som mycket trovärdiga.

Här är några av åtalspunkterna och hur Skellefteå tingsrätt har resonerat.

Åtalspunkt 1:

I den första åtalspunkten skedde samlaget utan tvång. Tingsrätten menar däremot att det är det är tillräckligt att mannen kände till flickans låga ålder vid samlaget. Mannen döms för våldtäkt mot barn.

Åtalspunkt 2 och 3:

I det andra fallet, nekade mannen till ha tvingat flickan. Tingsrätten valde däremot att tro på hennes berättelse. Flickan var 14 år gammal och gärningsmannen var 16 år gammal vid händelsen. Tingsrätten skriver att mannen genomförde samlaget trots att flickan grät, sa nej flera gånger och både sparkade och slog honom. Mannen döms för våldtäkt mot barn och för övergrepp i rättssak.

Åtalspunkt 4:

Även på den punkten väljer tingsrätten att tro på flickans berättelse, den får bland annat starkt stöd av uppgifter från en skolsjuksköterska som talat med henne. I det fallet var mannen 18 år gammal medan flickan var 14. Vid det tillfället hade 18-åringen redan delgivits misstanke om om två fall av våldtäkt mot barn men hade trots det inte brytt sig om att ta reda på brottsoffrets ålder menar tingsrätten. Mannen döms för våldtäkt mot barn.

Åtalspunkt 5 och 6

Mannen döms även för barnvåldtäkt mot en 13 årig flicka och två fall av våldtäkt mot en flicka som var över 15 år. Även i de fallen såg tingsrätten ingen anledning att misstro flickorna.

Påföljderna

Utöver fängelsedomen på två år ska mannen även betala skadestånd till de fem drabbade flickorna för kränkning och för sveda och värk. Sammanlagt landar summan på över 600 000 kronor.

När det gäller fängelsestraffet har tingsrätten tagit hänsyn till mannens ålder, han var 15, 16 och 18 år vid händelserna.

Det samlade straffvärdet uppgår däremot till två års fängelse vilket även är det minsta fängelsestraffet som kan ges vid våldtäkt mot barn.

Tingsrätten konstaterar även att 18-åringen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.