Inga nya dödsfall i covid-19 på två veckor Foto: TT/SVT

Därför har Västerbotten lägst dödlighet i landet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två veckor tillbaka har Västerbotten ingen patient inlagd på IVA och inga nya dödsfall har bekräftats sedan 23 juni. Biträdande smittskyddsläkaren Therese Thunberg säger att det bland annat beror på att man lyckats hindra en större smittspridning på länens äldreboenden.

Det var den 18 mars i år som de första patienterna med covid-19 i Västerbotten las in på sjukhus och intensivvårdsavdelning, IVA. När coronasmittan var som värst låg 13 personer samtidigt inne på IVA.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare i Region Västerbotten, om coronaläget i länet Foto: SVT

Smittskyddsläkarna räknade med att fallen i Västerbotten skulle öka markant fram mot sommaren och att kulmen skulle nås i slutet av maj eller början på juni. Men det blev aldrig någon peak.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunilla Persson "Ser inte ut att komma någon peak" Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Lägst dödlighet i Västerbotten

Istället för en topp i juni visade siffror att länet var mest förskonat i landet från coronaviruset. Med 0,8 döda per 10 000 invånare.

I veckan gick Region Västerbotten ut i ett pressmeddelande och sa att antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka men allt färre blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård.

Och sedan första juli har Västerbotten inte haft några patienter inlagda på intensivvårdsavdelningen för covid-19, och allt färre behöver sjukhusvård.

– Det är så klart glädjande att vi inte haft några dödsfall på över två veckor. Vi har ett stabilt läge i länet, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Ingen stor smittspridning på äldreboenden

Therese Thunberg har resonerat med sina kollegor varför Västerbotten har relativt få dödsfall.

– En bidragande orsak kan vara att våra äldreboenden inte har drabbats så hårt. Vi har inte fått in smittan i lika hög utsträckning bland våra äldre och mest sköra. Och vi är ett glesbygdslän som fick sportlov senare än Stockholm, det kan också ha bidragit.

Den biträdande smittskyddsläkaren varnar dock för att slappna av för tidigt.

– Vi måste komma i håg att faran inte är över. Vi vill påminna alla om att fortsätta hålla avstånd och tänka på rekommendationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet