Ett av Christer Björkmans tips är att se till att brandvarnaren hemma har fungerande batterier. Foto: TT/SVT

Därför knackar inte brandkåren dörr längre

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det brandvarnarens dag – en dag för att påminna folk om att byta batterier och testa så att den fungerar. Tidigare år har Umeåregionens brandförsvar varit ute och knackat dörr för att påminna folk om brandfaran kring jul – men det har de inte kunnat göra i år.

Det är på grund av coronapandemin som alla utåtriktade aktiviteter ställts in för brandkåren i år.

– Vi har inte varit på gallerior eller träffat alla elever i årskurs 2 som vi brukar åka runt och utbilda. Att vi hoppar över det här ett år är ingen panik, men om vi inte kan göra det på flera år så är jag orolig för att folk kommer att börja slarva med brandsäkerheten, säger brandingenjören Christer Björkman.

Björkmans tre jultips

Nu går vi in i en tid på året som är intensiv när det gäller bränder i bostäder – och därför är det extra viktigt att se till att brandvarnaren fungerar. Inför jul tipsar därför Christer Björkman om tre saker:

– Se till att ha brandvarnare och testa batterierna. Skaffa släckutrustning, till exempel en brandfilt. Och den som tänder ett ljus släcker det när man lämnar rummet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer