När de nu mordmisstänkta männen besökte bärföretagaren uppstod bråk. Foto: Privat

Misstänkta mördarna vandaliserade företagares bil i Malå: ”Känns inte tryggt”

Uppdaterad
Publicerad

De två män som misstänks ha mördat en 70-årig man i Markaryd befann sig i Malå en kort tid efter mordet. Det bekräftar en bärföretagare som hamnade i bråk med männen – och fick bilen vandaliserad.
– Rutorna var sönderslagna och någon hade skurit av en bromsledning med kniv, säger företagaren som vill vara anonym.

Företagaren i Malå har sedan ett par år tillbaka kontakt med ett utländskt bolag som förmedlar bärplockare. I slutet av juli kontaktade företaget honom och meddelade att de båda männen och ytterligare två bärplockare – en kvinna och en ung man – var på väg upp till honom, men att deras bil gått sönder.

– Jag sa att det inte var någon idé att de kom hit utan bil. Men någon dag senare ringde personerna själva och sa att de hade tagit sig hit. Då var de tre, en av de efterlysta männen, en kvinna och en yngre man. Den fjärde mannen kom senare på kvällen, säger företagaren och fortsätter:

– Det hela var konstigt då de hade olika förklaringar hur de tagit sig hit utan bil. Jag märkte snabbt att de inte hade något intresse alls för att plocka bär.

Skar av bromsledning på bil

Företagaren ordnade sovplats i en stuga på sin tomt till personerna. Men när den nu gripne mannen senare på kvällen anslöt uppstod bråk om sovplatser. Företagaren bad dem då ge sig iväg och sa att han skulle ringa polisen om de inte avlägsnade sig, vilket de gjorde.

Dagen efter upptäckte företagaren att hans bil vandaliserats.

– Rutorna var sönderslagna och någon hade skurit av en bromsledning med kniv. Då kontaktade jag agenturen som skickade kopior på männens pass och jag kontaktade polisen, säger han.

Berättade om Volvon

Den unge mannen som rest tillsammans med de nu mordmisstänkte männen stannade kvar hos företagaren. Han berättade hur resan till Sverige och upp till Malå gått till.

– I början vågade han inte berätta, men sedan sa han att han hade blivit upplockad i Polen av männen. Deras bil hade gått sönder vid Markaryd och de två männen hade försvunnit och senare kommit tillbaka med en Volvo, som de bytte registreringsskyltar på flera gånger under resan norrut, säger företagaren.

Företagaren såg senare nyheten om den mördade 70-åringen i Markaryd och polisens efterlysning av mannens bil, en Volvo. När polisen senare gick ut med bilder och en internationell efterlysning av de två misstänkta männen var det samma passbilder som företagaren fått skickad till sig från agenturen.

En av männen greps i Tyskland, men den andre är fortsatt på fri fot.

– Det är klart att det inte känns tryggt att den ene fortfarande är på fri fot, han kan ju vara vart som helst, även här i Sverige, säger företagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen 70-åring i Markaryd

Mer i ämnet