Foto: Patrik Samuelsson SVT / Pressbild

De farliga brandruinerna i Boliden ska städas upp

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbereder sig Skellefteå kommun för att sanera ruinerna till det hus som brann ner i Boliden för över åtta månader sedan.

Trots att de inte fått tag på ägaren tar kommunen på sig kostnaden för uppstädningen – och försöker få tillbaka pengarna via kronofogden.

Ruinerna efter branden i februari har beskrivits som en skamfläck och en farlig plats för lekande barn av både Bolidenbor och områdespolisen.

Polisen misstänkte först mordbrand – men utredningen lades ner. Varken polis eller kommun har lyckats få tag på ägaren och spåren slutar i Ukraina.

Kommunen har tvekat att ta över saneringen men vid nästa Bygg- och miljönämnd är tanken att det ska tas beslut om att städa upp tomten.

– Man har ett ansvar som fastighetsägare att ha det städat på sin tomt. Nu städar vi på bekostnad av ägaren och försöker sedan driva in det med kronofogdens hjälp, säger Bygg- och miljönämndens ordförande Felicia Lundmark (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.