Hör professorn om hur varsel kan påverka olika regioner. Foto: SVT

De flesta åter i arbete ett år efter nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Stora varsel påverkar många i en region eller kommun och slår ofta hårt mot samhällen när många jobb försvinner samtidigt. Hur väl en ort klarar sig efter att en stor arbetsplats försvunnit beror enligt forskare vid Umeå universitet på hur arbetsmarknaden i närområdet ser ut.

Stora varsel på grund av sviktande lönsamhet eller företag som flyttar sin produktion till andra orter har vi haft flera exempel på i Västerbotten de senaste tio åren. Beskeden slår ofta ner som en bomb på arbetsplatsen och på orten – men forskning visar ändå att det går bra för de allra flesta arbetarna som drabbas.

– Om det finns liknande typer av arbete i närområdet är det större chans att man stannar kvar, säger Rikard Eriksson, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet.

– I genomsnitt har de allra flesta, nästan 90 procent kommit tillbaka till arbete inom ett år. Av de 10 procent som inte kommit tillbaka till arbete har många börjat studera eller något liknande och kommer tillbaka i arbete inom två-tre år, säger Rikard Eriksson vars forskning bland annat analyserar hur individer och regioner påverkas av större företagsnedläggningar.​

Kommunens storlek inte avgörande

Det kan dock vara tuffare för en kommun eller region att återhämta sig efter stora varsel. Dock är det inte kommunens storlek som är avgörande, istället beror återhämtningen ofta på hur den övriga arbetsmarknaden i närområdet ser ut.

Enligt Rikard Eriksson blir många av de som sägs upp från en arbetsplats ofta återanställd inom samma typ av arbete på sin nya arbetsplats. Om liknande verksamhet saknas i närområdet är risken istället stor att personen flyttar för jobb någon annanstans i landet.​

– Om man nu har en större arbetsmarknad i närheten är det lättare att pendla och de flesta vill inte flytta. Därför är möjligheten att hitta nya jobb lokalt viktigt och då spelar näringslivstrukturen väldigt stor roll.​

Hör professorn om hur olika stora regioner påverkas av varsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.