Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur paret Eliška Valečková och Thomas Eliasson tänker om beslutet att flytta till Vindeln och om kostnaderna det innebär att bli lantbrukare. Foto: Alice Holmström/SVT

Thomas och Eliška flyttade från Uppsala till Vindeln för att driva jordbruk: ”Blir en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Paret Thomas Eliasson och Eliška Valečková flyttade från Uppsala till Vindeln för att förverkliga sin dröm om att driva jordbruk.

– När man har en dröm och jobbar varje dag så tror jag att det är möjligt, säger Eliška Valečková.

Paret Thomas Eliasson och Eliška Valečková har inte någon anknytning till Vindeln. Men för drygt ett år sedan köpte paret en gård och flyttade hit för att bli ekobönder.

– Vi har valt att starta från scratch, det fanns ingenting här på gården mer än marken och byggnaderna, berättar Thomas Eliasson.

Förra året registrerade de sig som företagare hos Jordbruksverket och förhoppningen är att en dag kunna leva på jordbruket.

Så ska de klara kostnaderna

Samtidigt är paret medvetna om vilka utmaningar jordbruken står inför.

– Många större gårdar har det nog väldigt tufft idag när el- och bränslepriserna går upp, vi kommer försöka ta det steg för steg och inte dra på oss några skulder, säger Thomas Eliasson.

Se gården och hur Thomas och Eliška försöker starta upp sitt jordbruk i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer