Emil Bogmer och Ulrik Turesson, jägare i Sorsele, var med om några intensiva dagar när det räddade flera älgar från att drunkna i Vindelälven. I klippet hör du de berätta mer. Foto: Viktor Lundmark/SVT

De räddade älgar från att drunkna i Vindelälven – nu förbereder de sig för kommande vintrar

Uppdaterad
Publicerad

En grupp med jägare från Sorsele räddade för några veckor sedan flera älgar från att drunkna i Vindelälven. Jägarna menar att detta kommer att hända igen. Nu förbereder de sig inför kommande vintrar.

– Med klimatförändringarna ser det ut som att det här händer oftare. Det kommer mycket snö men isarna har inte hunnit frysa, säger jägaren Ulrik Turesson.

Vid årsskiftet inleddes en större räddningsaktion vid Vindelälven strax söder om Sorsele. Mängder av älgar hade samlats där på sin årliga vandring men älven blev en dödsfälla eftersom isen var ovanligt svag, och många djur drunknade.

Snabbt mobiliserade lokala jägare och började bland annat bära ut balar med hö för att få älgarna att stanna kvar på stranden.

– Händer en sådan här sak så visslar det bara till i telefonerna och så är det tio personer på plats, säger Ulrik Turesson, en av jägarna som deltog i räddningsinsatsen.

De startade även en insamling för att få pengar till den ibland riskabla älgräddningen. De pengar som blev över kommer användas för framtida räddningsinsatser – något jägarna tror kommer behövas på grund av klimatförändringar.

I videon möter du jägarna Ulrik Turesson och Emil Bogmer som var med vid räddningsinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.