Foto: FuranVisa alla (5)
Visa alla (5)

De samlar värmeljus – blir proteser i Thailand

Publicerad

Furans dagliga verksamhet i Bullmark samlar in utbrunna värmeljus och värmeljusbehållarna skickas sedan till Thailand där de blir proteser till både människor och djur.

– Det här är ett jättebra jobb för våra arbetstagare och sedan känns det bra för miljön, säger Lena Lindholm som är verksamhetschef på Furan.

Idén fick Furan från en artikel i en veckotidning om ett liknande initiativ från en annan dagligverksamhet i Sverige. De beslutade sig för att göra detsamma och skickade ut information om insamlingen till de som bor i området.

Har hämtat säckvis

Insamlingskärl har ställts ut bland annat i matbutikerna i Bullmark, Bodbyn och Sävar där man kan lämna de utbrunna värmeljusen. De hämtas sedan av arbetstagarna på Furans dagliga verksamhet.

Foto: Furan

– De är duktiga på att återvinna i Sävar och i byarna, vi har hämtat säckvis med utbrunna värmeljus, säger Lena Lindholm.

Så gör de

Arbetstagarna tar bort metallbiten och stearinet från aluminiumbehållarna som sedan plattas till. Därefter skickas plattorna till Thailand där aluminiumplattorna blir proteser till människor och djur. 

Foto: Furan

Vad tycker arbetstagarna?

– De tycker att det är jättekul. En av dem frågade till och med om det verkligen är sant att värmeljusbehållarna kan bli proteser till barn och elefanter, berättar Lena Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer