Studenter och räddningstjänst snabbutbildas för att köra coronatransporter. Foto: SVT

Här snabbutbildas personal – för att skjutsa coronasjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonalen får nu nya kollegor – snabbt rekryterade studenter och flygplatsbrandmän. De ska köra sjuktransport när andelen covid-19-patienter ökar.

En endagsutbildning har de senaste dagarna getts till ett femtontal personer som ska jobba parvis med att ta patienter till och från sjukhus vid behov.

Som SVT Nyheter Västerbotten tidigare berättat rör det sig om just sjuktransporter och inte ambulanssjukvård, men en vårdkunnig person kommer ändå alltid att finnas med, en student som kan larma om det behövs. Region Västerbotten rustar nu för en kompletterande personalgrupp som kan göra sjuktransporter för ambulansen från lunch till åtta på kvällen.

Coronaviruset i Västerbotten

– Tanken är att de ska jobba parvis, en från räddningstjänsten som kan framföra fordon och en som är sjukvårdskunnig som, om det behövs, kan åka med patienten bak i transportdelen, säger Jonas Alex som för dagen utbildar den nyinsatta personalen.

Det är en ovanlig situation och Jonas Alex menar att det också behövs reservkraft för om den egna personalen blir sjuk.

Lär sig flera moment

Under dagen får de köra sjuktransport, lära sig kommunikation med Rakel och så får de en grundlig genomgång av hygienrutiner.

– För allmänheten är det bra att veta att de gula bilarna som det står sjuktransport är just sjuktransporter och inga ambulanser. Men personalen i dem kan larma om det behövs ytterligare hjälp om de passerar till exempel en mopedolycka, säger Jonas Alex.

HR-partner för Region Västerbotten har sneglat på andra regioner när man nu sjösätter en egen modell i Västerbotten.

– Det ser väldigt olika ut i olika regioner. Allt är inte klart än och det är såklart helt ovisst vad det är vi kommer att möta, säger Maria Ingvarsson som är HR-partner.

Fram tills i måndags hade 15 studenter och räddningstjänstpersonal utbildats vid ambulansen i Umeå.

En av deltagarna är Alice Forssén, som är undersköterska och som läser sin femte termin på sjuksköterskeprogrammet. Hör henne berätta om varför hon har hoppat på snabbutbildningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet