Foto: Marilén Karlsson, SVT

”Bubblar av folk som vill hjälpa till” – de tillverkar skyddsutrustning till vården

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner uppger att de har brist på skyddsutrustning. Företag, skolor, privatpersoner och Umeå universitet har därför börjat tillverka skyddsmaterial till vården.

Svenska tält i Dorotea syr skyddskläder i plast, På Malgomajskolan i Vilhelmina och Råsunda mekaniska i Storuman tillverkas hållare bara för att nämna några. Det är även många privatpersoner som tillverkar material.  Magnus Lindgren, forskningsingenjör på Curiosum, tror att det är många som vill hjälpa till.

– Hela internet bubblar med folk som vill hjälpa till på olika sätt, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

Skär visirhållare med vatten

På Curiosum tillverkar de nu, med hjälp av en vattenskärare, hållare till skyddsvisir som sedan skickas till Umeå kommun där de sätter fast hållarna med skyddsvisiren. För att minska smittrisken följer man de instruktioner som finns och hållarna tvättas en extra gång innan de skickas vidare till kommunen.

Vården måste bedöma

På nätet finns det instruktioner på all möjlig utrustning som går att göra till vården och Magnus Lindgren säger att det finns en viss risk med det, men att vården själv måste bedöma vad de kan använda och inte.

Se mer hur det går till när vattenskäraren gör hållare till skyddsvisir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet