Se svärdsfantasterna göra upp i duell. Foto: SVT

De utövar historisk svärdfäktning – som kampsport

Uppdaterad
Publicerad

Vid Broparken nära Tegsbron i Umeå håller Umeås historiska fäktskola (UmeHFS) till några kvällar i veckan. Här får man lära sig att fäkta med både tyskt medeltida långsvärd och spansk rapir.

Föreningen UmeHFS började som en studiecirkel 2011 men gick vidare att bli en riktig förening kring årsskiftet. I samma veva gick de även med i svenska HEMA-förbundet (Historical European Martial Arts) så att de även fick tillåtelse att tävla i kampsporter. I Svenska Budo- och Kampsportsförbundet är HEMA den snabbast växande kampsportsföreningen.

UmeHFS första tävling de gjorde som förening var Vasaslaget i februari, där en medlem från föreningen lyckades ta brons i långsvärd. Även SM som var tidigare i juli deltog de i, där en medlem knep ett silver.

– Det är helt okej ändå, vi är relativt nya, så man kan inte förvänta sig så mycket guldmedaljer första året, skrattar svärdtränaren Daniel Hambreus.

”Jättemycket olika källor”

En av fäktningsformerna som lärs ut är tyskt långsvärd, en svärdkonst som härstammar från långt tillbaka i tiden.

– Det finns ju jättemycket olika källor. Men de källor vi fokuserar på är en liten sektion som brukar kallas KDF, eller kunst des fechtens, som är en fäktkonst från 1300-talets Tyskland, säger Mattias Brännström, lärare i tyskt långsvärd.

”Kul kombination av flera olika saker”

Daniel Hambreus å andra sidan lär ut spansk rapir och har tidigare hållit på med sportfäktning. Han fick upp ögonen för historisk svärdkonst efter att en vän introducerade honom för det, men historieintresset har alltid funnits med.

– Det är en så kul kombination av flera olika saker. Att få slåss med andra, lite gladvåld, samtidigt som man får forska och grotta ner sig och vara en riktig supernörd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.