Det nya naturreservaten stäcker sig över Blaiken området. Foto: SVT

Debatt om skyddad mark i Sorsele

Publicerad

Sorsele har mest skyddade naturområden i Västerbotten, där 53 procent av området är under skydd. 2018 beslutade Länsstyrelsen Västerbotten att ytterligare ett område i Sorsele och Storuman ska skyddas, området som kallas Blaiken. Beslutet har fått kritik av Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V) .

I Tidningen Svensk Jakt  uttalar sig kommunalrådet i Sorsele om det nya skyddade marken i kommunen.

– Jag är inte emot naturskydd, men det nya beslutet innebär att 60 procent av marken i Sorsele kommun blir naturreservat. Det är en utveckling som man vill bromsa, säger Kjell Öjeryd till Svt.

Det nya skyddsarbetet som Länsstyrelsen arbetar med innebär att man skall skydda ytterligare 150 000 hektar skogsmark i landet under åren 2012-2020. Många av dessa områden skyddas för dess sk värdekärnor, att de har en unik artsammansättning och är områden med hög biologisk mångfald. Som skall bevaras och skyddas för framtiden.

Kommunalrådets kritik

Kommunalrådets kritik mot det nya naturreservat områdena är att det blir svårt för medborgarna och kommunen att utvecklas. Han menar att restriktionerna lägger ett långsiktigt lock på kommunen att utvecklas. På sikt handlar det om många arbetstillfällen som inte blir av och intäkter som försvinner när större delen av kommunen omfattas av naturskyddsområden menar kommunalrådet.

– Till slut kommer vi inte att kunna leva här, för naturreservat innebär flera restriktioner för brukande. Sorsele kommun måste kunna fortsätta bruka naturens tillgångar som skogsbruk, gruvor och vindkraft, det kan vi göra samtidigt som vi skyddar naturen, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd till tidningen Svensk Jakt.

Länsstyrelsen svarar på kritiken

– Det här är inget ny kritik, och vi kan förstå att en kommun som Sorsele kan uppleva att det blir stora arealer naturreservat i kommunen. I naturreservaten kan man inte tillåta vare sig skogsbruk, gruvnäring eller vindkraft.  Just för de storskaliga konsekvenserna dessa industrier gör för naturvärdet i området, säger Björn Jonsson naturvårdsdirektör Länsstyrelsen Västerbotten.

Besöksnäringen kan växa i Sorsele Kommun

– Vi vill i stället att kommunen ska se de skyddade och opåverkade områdena som en bra resurs för besöksnäringen. Med rätt tillgänglighetsinsatser som vandringsleder och stugor exempelvis, kan såväl företagare som enskilda personer nyttja områdenas naturresurser. Naturresurser som jakt och fiske, långt in i framtiden, säger Björn Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer