Dennie bevakade de knivbeväpnande personerna i två timmar. Foto: Privat/TT

Dennie larmade om rymlingar – kritisk mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen rymde två personer från behandlingshemmet Renforsen i Vindeln. Personerna tog sig in på Ica där de bland annat stal en kniv. Trots att Dennie ringde 112 om kniven redan vid sju-tiden omhändertogs ingen förrän vid 22-tiden.

Vindelnbon Dennie Hansson fick information om rymningen vid 17.00. Dennies bekanta som jobbar på Ica ringde honom och bad honom att komma och hjälpa till på butiken ifall det skulle bli stökigt. När han anlände hade personerna redan försvunnit. Tillsammans med personalen kollade de igenom övervakningskameran och såg att personerna stulit verktyg och en kniv.

– Vi hade ringt polisen vid sju-tiden om kniven, vi fick svaret att ingen patrull hade möjlighet att komma. Vi satte oss i bilen och började söka efter dem. Efter en halvtimme hittade vi dem på resecentrum, säger Dennie Hansson.

Inga polisbilar lediga – trots vetskapen om kniven

Trots vetskapen om att personerna hade kniv och just rymt från ett behandlingshem kom ingen polis. Den polis som fanns i Vindeln var ensam och kunde därför på grund av regelverk inte omhänderta personerna ensam.

– Vi erbjöd oss att hjälpa polisen med det fick vi inte. Vi var rädda att personerna var desperata och skulle försöka råna någon. Vi satt och bevakade dem i två timmar tills de hoppade på tåget mot Umeå, säger Dennie Hansson.

– Man blir förbannad över att ingen polis kom, om det fortsätter så här kommer det startas egna medborgargarden som får ta hand som saker själva. Man känner sig övergiven av polisen, säger Dennie Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.