Foto: TT

Dennis Lyxzén: ”Vi män måste skärpa oss”

Uppdaterad
Publicerad

Refusedstjärnan Dennis Lyxzén, ursprungligen från Vännäs, tar ställning mot det ökande antalet sexövergrepp på festivaler runt om i landet.

– Vi som män måste ta ansvar och skärpa oss, säger han till Aftonbladet.

Dennis Lyxzén har spelat på festivaler i 25 år och upplever att övergrepp alltid har förekommit, men att det är först nu som kvinnor börjat säga ifrån och anmäla. Till Aftonbladet säger han att det är viktigt att prata om övergreppen på festivaler även ur manliga perspektiv.

LÄS MER: Stadsfestenarrangör uppmuntrar till anmälan

– Om våra erfarenheter och att vi inte pratar för kvinnor som blivit utsatta. Jag tycker det är viktigt att prata om hur det är att vara man i ett sådant här samhälle och vad vi kan göra åt det, säger han till tidningen och fortsätter.

– Vi som män måste ta ett ansvar, det kan aldrig falla på kvinnorna att de ska vara skyldiga för att övergreppen sker, det är faktiskt vi som måste skärpa oss. Att det anmäls och att vi pratar om detta gör att festivaltafsandet, som folk tror de kan komma undan med, förhoppningsvis försvinner ganska snabbt.

LÄS MER: Lyxzén uppfyllde Håkan Hellströms största önskan

Vill krossa patriarkatet

Under Bråvallafestivalen i år har 22 fall av sexuella ofredanden och fyra våldtäkter anmälts. Under Trästockfestivalen i Skellefteå i fjol anmäldes tolv sexofredanden. Dennis Lyxzén vill nu se en kultur där män inte begår övergrepp mot kvinnor.

– Vi måste nog krossa patriarkatet först, säger han till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.