Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen Ekman kan tvingas flytta på grund av Norrbotniabanans dragning. Foto: SVT

Deras hus hotas av Norrbotniabanan: ”Kommunistfasoner”

Uppdaterad
Publicerad

Under sju års tid har familjen Ekman i Bygdeå renoverat sitt hus, men nu ska Norrbotniabanan dras genom gården och de riskerar att få sitt hus inlöst. De hoppades att fridlysta fladdermöss skulle rädda hemmet.

Förslag på hur Norrbotniabanan ska dras från kommungränsen i Umeå till Robertsfors presenterar Trafikverket under tisdagen. Familjen Ekmans hus står i vägen för sträckningen.

– Vi har inget att säga till om. När staten har bestämt sig skiter de i naturen och den lilla människan, säger Åke Ekman.

Kommer göras utredningar och bulleråtgärder

Trafikverket kommer bland annat att behöva göra utredningar och bulleråtgärder för flera fastighetsägare som påverkas av sträckningen och Trafikverket ser också ut att behöva lösa in hus som står i vägen, men i dagsläget rör det sig bara om en fastighet enligt Trafikverkets projektledare Helena Westberg.  

– Däremot berörs flera av buller, där vi behöver göra åtgärder på fastigheterna i form av fönsterbyten eller uteplatsåtgärder, säger hon.

I klippet ovan får du följa med till Birgitta och Åke Ekman som riskerar att få sitt hus inlöst.

Snabbfakta om Norrbotniabanan

Visa
  • 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå-Luleå.
  • Norrbotniabanan ska förstärka godstrafiken i landet och möjliggöra persontrafik mellan Norrlandskustens städer. Det ska bland annat sänka transportkostnaderna och halvera restiderna längs kusten.
  • Tidplanen är att tågen ska börja trafikera sträckan Umeå-Dåva 2024 och att det 2030 öppnas för trafik hela vägen mellan Umeå-Skellefteå. Sträckan Skellefteå-Luleå saknar finanseriering.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer