Studenter på Masterprogrammet i avancerad produktdesign i Umeå. Foto: SVT

Designhögskolan i Umeå rankad bäst i världen

Publicerad

Det går bra för Designhögskolan i Umeå. Både prestigefyllda Red Dot Institute och iF rankar skolan vid Umeå universitet som bästa designutbildning i Europa och världen. Vi tog en titt bakom kulisserna.

Designhögskolan i Umeå har flera år i rad rankats som bäst i Europa och Amerika av Red Dot Design Award, men för första gången hamnar skolan högst upp i designtävlingen iFs (International Forum) universitetsranking, som även innefattar designskolor i Asien.

Det är elevernas prisade idéer som gjort att skolan nu topprankas.

– Det är en internationell designtävling, en av de mer kända. Det är gratis att ansöka som student, vilket är ganska ovanligt. I det flesta fall får man betala en ansökningsavgift, vilket gör att många söker. Så det kan vara ganska stor konkurrens, säger studenten Jens Rehammar som går andra året på Masterprogrammet i avancerad produktdesign.

Designade apparat mot hudcancer

Jens är en av de studenter som prisats av iF för sin kreativitet (se mer av hans design i videon). En annan är Rebecca Daum från Österrike. Hon vann tidigare i år iFs studentutmärkelse för två olika projekt hon arbetat med under sitt första år på skolan. En av produkterna, en portabel hudscanner, skulle göra det möjligt att mäta hudförändringar själv i hemmet, för att till exempel upptäcka hudcancer.

– Den skulle kunna eliminera en hel del osäkerhet som människor kan uppleva om det till exempel uppstår ett konstigt märke på huden. Då kan man scanna själv och se vad det är istället för att boka tid hos läkare och gå igenom hela den processen, säger Rebecca Daum.

Flera anledningar till framgångarna

Men vad är det som gör att studenterna lyckas så bra egentligen? Studenterna lyfter fram flera anledningar:

– Jag tycker det handlar mycket om atmosfären här på skolan. Det finns en väldigt stark kultur av att man hjälps åt helt enkelt. Och när det är en så positiv kultur så blir det väldigt roligt att vara här också, säger Jens Rehammar.

– Varje projekt vi gör gör vi tillsammans med ett riktigt företag. Det gör att det känns mer realistiskt, som att vi vore redan färdigutbildade designers, säger Rebecca Daum.

”Finns lite annat att göra”

Staden i sig är en annan bidragande faktor till studenternas framgång, berättar Rebecca.

– Umeå är ett lugnt ställe med lite annat att göra. I det här fallet är det fördelaktigt, för det finns inte så mycket som distraherar. Det gör att man inte heller mår direkt dåligt när man spenderar helgen i skolan, vilket vi ofta gör, säger hon.

Läs mer om Red Dot

Läs mer om iF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.