Desirée Kemi- Wikzén var köpfri i ett år. Foto: SVT.

Desirée var köpfri ett helt år

Publicerad

Desirée Kemi- Wikzén hade ett helt år utan att köpa mer än det allra nödvändigaste. Det var 2008. Nu åtta år senare lever hon nästan som under köpstoppsåret.

– Jag slutade att gå i affärer och då upptäckte jag att det är ju inget roligt, säger hon. Jag ligger hellre i en soffa och läser en bok än att gå i affärer.

Under året märkte hon att hennes köpstopp provocerade många.

– Men herregud, då skulle affärerna få lägga ner och vi skulle få jättehög arbetslöshet var saker som folk sa, säger Desirée Kemi- Wikzén.

Idéen möttes av hånskratt

Det hela började som ett lättsinnigt förslag sedan hon hört om ett köpfritt år på radion i bilen hem. Hon berättade för familjen vid middagen att hon ville prova och reaktionerna peppade henne ännu mer.

– Tre barn och man hånskrattade och sa ”det klarar du aldrig”, så då blev jag förbannad och bestämde mig.

Senare när hon var inne i det började hon tänka på miljön och på hur mycket pengar hon faktiskt sparade. Tack vare det köpfria året kunde hon bjuda sin man till Jordanien och ta hela familjen på fem personer på semester till Turkiet.

Hon säger att hon är priviligierad som hade råd att ta ett köpfritt år.

– Jag fattar att det kan kännas som en smäll på käften för en ensamstående mamma som kämpar att få ekonomin att gå ihop.

Saknade böcker

Hon slutade inte konsumera helt och hållet, hon tillät sig konsumtion för att umgås, till exempel fika eller biobesök med vänner. Och när ett par vinterskor gick sönder köpte hon nya. Det hon saknade mest var sina tidningar och nya böcker, så hon besökte biblioteket ofta.

– Men där fick man ju vänta länge på böckerna man ville läsa.

Nu har det gått snart åtta år sedan det köpfria året och Desirée Kemi- Wikzén har inte återgått till hejdlös konsumtion. Inte ens när året led mot sitt slut kände hon att hon äntligen skulle få shoppa loss.

– Jag upptäckte att det inte är roligt att gå i affärer. Det finns tusen saker som är roligare, jag ligger hellre i en soffa och läser en bok än gå i affärer. Jag sparar fortfarande mycket pengar och jag försöker verkligen reflektera över vad jag köper.

Så lyckas du bli köpfri – Se Desirées bästa tips i klippet här ovanför

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter