Kyrkan: ”Det är akut, det är kris”

Uppdaterad
Publicerad

Sista oktober tvingas EU-migranterna som bor i ett läger på Backen i Umeå att flytta, men vart de ska ta vägen är oklart. Kyrkan menar att det börjar vara krisläge och efterlyser kommunalt ansvar.

Umeå kommun säger bestämt nej till att upplåta mark som man gjorde förra vintern på Nydalaområdet. De migranter som under sommaren och hösten bott i husvagnar på kyrkans mark på Backen måste få tillgång till el och vatten inför vintern.

Det menar Bengt Bergius som är ordförande i den styrgrupp som Svenska kyrkan satt samman för att jobba med bland annat EU-migranterna. Redan för en månad sedan slog de larm till kommunen och vill ha hjälp inför vintern. Men hittills har man fått kalla handen av politikerna, som inte kommer att erbjuda någon plats för husvagnar.

EU-migranter i Västerbotten

– Det är akut, det är kris. Situationen är ohållbar, det finns varken el eller vatten. Det är ett sommarläger, men nu går det inte att bo där, menar Bergius.

Kommunen måste samverka

Kommunalrådet Margareta Rönngren (S) säger att det kommunen kan göra är att samverka med ideella organisationer, exempelvis kyrkorna och ge bidrag i form av aktivitetsstöd. Hon menar även att samarbetet mellan kommun och ideella fungerar bra.

Men alla håller inte med, Ulrika Edman (V) menar att kommunen är alldeles för passiv och överlåter allt ansvar på de ideella krafterna.

– Man väntar ju passivt på att frivilliga ska lösa situationen, något annat säger man inte från kommunens sida, vi kommer inte att upplåta några platser och vi är inte intresserade för att ta ett ansvar för människor som fryser, säger hon.

Rumänienresa ifrågasätts

Då kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde i början av oktober beslutades att kommunen skulle skicka en delegation av politiker och tjänstemän till Rumänien. En resa som ifrågasätts.

– Toppolitiker och dess tjänstemän från varenda kommun i hela Sverige kan rimligtvis inte åka till Rumänien för att se misär för att komma till insikt över dessa människor och deras barns utsatthet, menar Edman.

Otydligt syfte

Även inom socialdemokratin hörs kritik. Christer Lindvall (S) menar att beslutet om resan fattades vid sittande bord och att inget tydligt syfte med resan fanns. Vidare menar han att det egentligen är en regeringsfråga och inte något som ligger inom ramen för vad en kommun ska syssla med.

– Jag tycker att vi tydligt skulle ha fått diskuterat syftet med resan. Vad förväntas av motparten i Rumänien och vad får de för förväntningar på Umeå kommun, undrar Lindvall.

”Se var de kommer ifrån”

Margareta Rönngren är en av dem som ska åka ner till Rumänien i början av november, hon satt inte med när beslutet fattades men säger såhär om syftet:

– Syftet är att på plats få se var de här människorna kommer ifrån, de som nu vistas i Umeå. Men även att få träffa politiken och hjälporganisationer som jobbar på plats.

På vilket sätt bidrar det till situationen för de EU-migranter som redan finns här i Umeå?

– Det som det kan bidra med är länken emellan, alla har ju inte för avsikt, vad jag vet, att stanna i Umeå, så att det är viktigt att man bygger broar, säger Rönngren.

Kyrkan tackade nej

Kyrkan erbjöds att åka med till Rumänien, men tackade nej och menar att kommunen istället bör ta ett större ansvar för de migranter som redan är på plats. Pengarna som nu läggs på att flyga politiker och tjänstemän till Rumänien skulle behövas för att förbättra situationen för dem som finns här och nu i kommunen, det menar både Ulrika Edman (V) och Bengt Bergius.

Bör Umeå kommun ta ett större ansvar än vad de gör idag?

– Det gör ju andra kommuner, vi tycker att Umeå inte behöver tillhöra dom sämsta kommunerna i Sverige, utan gärna ligga i topp. Vi säger ju att Umeå vill mera, men här vill nog Umeå mindre, avslutar Bengt Bergius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet