Ingrid Holmström Pavval är tillförordnad kyrkoherde i Umeå pastorat. Foto: Fanny Renman/SVT

Stödcentrum vid Ålidhemskyrkan öppet: ”Det är en sorg för hela Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

I Umeå råder sorg dagen efter gårdagens tragiska flygkrasch, där nio människor miste livet. Stödcentret vid flygplatsen har flyttats och nu erbjuder Ålidhemskyrkan stöd till anhöriga och andra drabbade.

– Vår uppgift är att vara ett medmänskligt stöd, säger Ingrid Holmström Pavval, tillförordnad kyrkoherde i Umeå pastorat.

Efter flygolyckan öppnades ett stödcenter vid flygplatsen i Umeå, där anhöriga till offren samlades. Efter att polisen märkt av ett stort behov även för vittnen och andra drabbade att samlas uppmanade polisen Ålidhemskyrkan att öppna upp för allmänheten. 

Sedan i går kväll har kyrkan varit öppen för den som vill tända ett ljus eller ha någon att prata med. Enligt Ingrid Holmström Pavval har det varit omkring 50 personer som tagit sig till kyrkan.

Flygkraschen i Umeå

– Många kommer hit och tänder ljus, någon har lagt en blomma. Vår uppgift är att vara ett medmänskligt stöd och lyssna på vilket behov som finns, säger hon.

”En sorg för hela Umeå”

Hur mår Umeå i dag?

– Det här är någonting som påverkar hela staden. På något sätt är det en sorg för hela Umeå, utöver den stora sorg som nära och anhöriga har drabbats av.

Enligt Ingrid Holmström Pavval finns det inget enkelt svar på hur man hjälper människor som sörjer.

– För oss som jobbar här är det väldigt viktigt att vi är lyhörda och behandlar folk med respekt och på det sätt som de önskar, säger hon.

Minnesceremoni under kvällen

Ålidhemskyrkan håller öppet till klockan 18 i dag. Efter det har Svenska kyrkan i Umeå ordnat med en kontaktperson som får ansvar för hur man kan erbjuda samtalsstöd framöver. Klockan 19.00 är det planerat för en ljus- och minnesceremoni i Umeå stads kyrka.

– Det här är någonting som jag tror kommer märkas i Umeå under ganska lång tid framöver, säger Ingrid Holmström Pavval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet