Malin Styrke från Umeå drabbades av bröstcancer: ”Tar en dag i taget”

Uppdaterad
Publicerad

Malin Styrke från Umeå drabbades av bröstcancer för två år sedan. Hon tycker att det är en självklarhet att vården ska vara lika i hela landet.

– Det är stor skillnad som jag förstår det, det är lite som att dra lott, säger hon.

I slutet av 2019 upptäckte Malin Styrke en knöl i armhålan. Knölen visade sig vara bröstcancer. Inom loppet av en månad så var hon opererad.

– Då var det prat om att det här var en cancersort som kunde behandlas med strålning, men att jag kanske inte behövde gå igenom cellgifter, säger Malin Styrke.

Men efter jul och nyår kom ett annat besked från läkarna.

– Då skulle jag få allt som går att få. Så det blev cellgifter och strålning, efterkroppsbehandling och antikroppsbehandling, säger hon.

Färdigbehandlad i mars

Men i mars i år så blev Malin färdigbehandlad och ska kunna kalla sig cancerfri. Om fyra år blir hon friskförklarad, om inget uppstår på vägen.

Jag mår bra men jag har fortfarande svårt med tröttheten, efter alla cellgifter. Det kämpar jag på med. Men det blir bättre. Jag tar en dag i taget. Jag har goda förhoppningar om att det ska fortsätta så. Men det är klart att det alltid finns en oro, säger Malin Styrke.

Hör Malin om hur hon ser på vården i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.