Det är riskerna med att föda hemma

Uppdaterad
Publicerad

I inlandet är det betydligt vanligare att blivande mammor inte hinner till sjukhuset inför förlossningen än vid kusten. Det visar siffror som SVT tagit del av.

Visserligen är det få mammor som inte hinner till sjukhuset innan förlossningen. Men för de som drabbas kan det vara väldigt dramatiskt. 

Senaste två åren hade Lycksele sjukhus drygt 750 förlossningar. Men 12 mammor födde sina barn innan de hann fram till sjukhuset. Fem av barnen som föddes innan sjukhuset kom till världen på någon av sjukstugorna i inlandet, men lika många föddes längs vägen i en ambulans. Och ett barn föddes i en bil.

Läs även: Har fött tre barn – men aldrig hunnit till BB

”Problematiskt om stjärten kommer först”

Aina Kristoffersson är barnmorska i Dorotea och har varit med om många förlossningar.

– Det brukar bli några stycken varje år. 

Vilka risker finns det om man inte hinner in till sjukhuset?

– Ofta går det bra om det går snabbt. Men om barnet kommer med stjärten först kan det bli problematiskt. Även om det blir stora blödningar, säger hon.

Läs berättelserna: Mammorna som fött i bilen

Många är oroliga att inte hinna fram

Aina Kristoffersson berättar att många kvinnor är oroliga för att inte hinna in till sjukhuset. Men när de är i förlossningsarbete är det en annan sak.

– Då är de så fokuserade på födandet, säger hon.

Elva kvinnor födde hemma eller i bil

Vid kusten är det en försvinnande liten del kvinnor som inte hinner fram till sjukhuset. Vid universitetssjukhuset i Umeå har det fötts 3.655 barn de senaste två åren. Elva kvinnor tvingades att föda hemma eller i bil på väg mot sjukhuset. Siffrorna från Skellefteå sjukhus ser ut ungefär som i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.