Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Går skattepengarna till rätt saker? Hör vad några Åselebor tycker Foto: SVT

Åsele går ut med info om hur skattepengarna används

Publicerad

Fler kommuner i länet har hög kommunalskatt och i Åsele ska man höja den. Men för en kommuninvånare kan det vara svårt att veta exakt vad går pengarna till. Åsele kommun har därför sammanställt en blankett som skickats ut i brevlådorna.

För ett par veckor sedan skickades informationen ut till cirka 1500 hushåll i kommunen. Där går det att läsa vad fjolårets skattepengar gick till. Mest pengar gick till vård och omsorg och skolan. Nu ska kommunen också höja skatten med 50 öre vilket väntas resultera i 2,5 miljoner in.

Att få ut information tycker kommunalrådet Andreas From (S) är viktigt även om det är en utmaning.

– Jag upplever att det tagits emot positivt och att gemene man börjar förstå hur det ligger till och vilka förändringar som ska till och vart pengarna går. Det är inte lätt att veta alla gånger, säger han.

Bara intern diskussion i Lycksele

Och tillgången på just den här typen av information ser lite olika ut i länet. I Lycksele får man tills vidare kika i årsredovisningen om man vill veta vad skattepengarna går till.

– Vi har inte skickat ut som Åsele i brevlådorna men vi har haft liknande i årsredovisningen men den är det inte så vanligt att man läser som invånare kanske. Vi har diskuterat det internt lite grann hur vi kan tydliggöra vart skattekronorna går och hur vi ska kommunicera det men inte kommit fram till något än, säger ekonomichefen Roger Frisendahl.

”Finns ett stort behov att sprida information”

I Skellefteå finns ett verktyg på kommunens hemsida där man kan skriva in sin månadslön och därefter räknar det ut hur mycket av din lön som går till verksamheterna. Att öka kunskapen om informationen ligger i kommunens intresse.

– Jag tror man har en dålig uppfattning generellt och jag tror att det är ett problem att folk kanske inte vet men vi försöker vara ute och berätta.  Det finns ett stort behov att sprida information om både regionen och kommunens verksamheter, säger Skellefteås ekonomichef Samuel Lundqvist.

I klippet ovan kan du höra vad några Åselebor tycker om situationen i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer