Foto: Hasse Holmberg, TT

Det händer vid ett omfattande elavbrott i länet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten är den myndighet som samordnar krisarbetet om ett stort och omfattande strömavbrott skulle drabba länet. Om de ordinarie kommunikationsvägarna skulle försvinna även där så finns alternativ hos myndigheten.

Vid ett scenario där både elen försvinner och telemasten slutar att fungerar skulle länsstyrelsen få överge sina ordinarie kommunikationskanaler. För att kunna kontakta kommuner som behöver information får man luta sig mot blåljusnätet.

– Då använder vi Rakel, blåljusnätet, som har en bättre förmåga att fungera vid ett långvarigt strömavbrott, berättar Christer Papmehl på länsstyrelsen.

Strömlöst Sverige

”Kortvågsradio fungerar alltid”

Men Rakel har inte visat sig vara helt fläckfritt. Under sommarens stora skogsbränder fick radiosystemet kritik.

– Det man brukar säga när inget annat fungerar är att man är nere på att skicka en person men det har vi aldrig upplevt om man tittar tillbaka till stormen Hilde 2013. Det är ju så att Rakel ändå ska ha en väldigt hög tillgänglighet, säger Papmehl.

Men om det inte skulle fungera, har ni några andra alternativ?

– En sådan sak som kortvågsradio fungerar alltid, det är ett alternativ man kan överväga om man hamnar i en sådan situation. Sen har vi också satellittelefoner på länsstyrelsen och de är oberoende av telefonnätet och går dessutom att ladda upp om man har reservkraft eller en bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet