Det saknas dokumentation om händelsen och personalen som arbetade uppger att de inte minns. Foto: SVT

Dokumentation om tabletterna saknas: ”Har brustit i det här fallet”

Publicerad

Psykiatrin är självkritiskt till omständigheterna kring Mikaela Bergströms utskrivning. Men de 560 tabletterna finns ingen dokumentation på och personalen minns inte att man lämnat ut medicinen.
– Det har brustit i det här fallet men vi har inte kunnat utreda det ordentligt, säger Sara Oscarsson Hannuksela, biträdande verksamhetschef.

Psykiatrin vid Norrlands universitetssjukhus har genomfört en utredning gällande omständigheterna av utlämnandet av läkemedel till Mikaela Bergström. Men det saknas dokumentation om händelsen och personalen som arbetade uppger att de inte minns.

– Det är väldigt sällsynt att man lämnar så många tabletter till en patient. Det är svårutrett och det går inte att belägga i efterhand. Ingen har ett minne av att man har lämnat ut tabletterna, säger Sara Oscarsson Hannuksela.

”Olyckligt”

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har riktat kritik mot psykiatrin när det gäller brister i dokumentationen och bedömningen av egenvård i Mikaela Bergströms fall.

– Vi instämmer i IVO:s bedömning. Det har varit bristande dokumentation. Det är olyckligt, säger Sara Oscarsson Hannuksela.

Har sett över rutiner

Det har också sett att informationsöverföringen inte fungerade mellan vårdenheterna. Efter anmälan har psykiatrin gjort en översyn av rutiner. Det finns även en checklista som ska signeras vid utskrivning.

– Det finns rutiner som ska följas för att det här inte ska inträffa och det har inte gjorts i det här fallet. Fel har begåtts. Det är en olycklig hantering av ärendet, säger Sara Oscarsson Hannuksela.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer