Lena Lagerstam, Kärnkraftsfritt Bottenviken, är upprörd. Foto: SVT

”Det här kan vi inte acceptera”

Uppdaterad
Publicerad

Idag blev det klart. Pyhäjoki får ett nytt kärnkraftverk. Nu rasar nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken mot beslutet.

Lena Lagerstam i Morjärv, Norbotten, är kontaktperson för nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken som under tisdagen träffade de finska partigrupperna och överlämnade 20 000 namnunderskrifter och ett uttalande från över 72 organisationer, politiker och företag, med en vädjan att rösta mot planerna.

Hon är bestört över beskedet att Kärnkraftsverket nu får byggas.

– Det är förfärligt hemskt. Jag känner sorg och bedrövelse men känner samtidigt att det här kan vi inte acceptera så vi måste fortsätta kämpa och vi måste bli ännu fler nu som säger ifrån nu. Vi vet att det finns en stor opinion, säger hon.

– Om man ska leva med det miljöhot som gäller så vet vi att kärnkraft varken är hållbar eller förnybar. Utan det är sol, vind, vatten och det förnybara samhället vi måste ha.

Lena Lagerstam menar att beslutet förändra hela vår livsmiljö när det finns ett kärnkraftverk så nära.

– Jag känner att jag vill inte bo här längre. Jag som älskar det här landet och den här miljön. Men det är sådana risker med kärnkraft och nu är den ryska staten också största ägare. Och vad vet vi om den ryska staten? Vi har ingen insyn. Det är oerhört skrämmande, säger hon.

Finns politiskt hopp

Lena Lagerstam hoppas ändå att det uppstår ett fortsatt motstånd även fårn de finska politikerna.

– Jag fick känslan att det här är en samvetsfråga istället för att man följer partilinjen. Och de är ju splittrade. Inom alla partier finns både och, så jag har fortfarande ett hopp, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.