Foto: SVT

Oskar kan förlora all sin assistans

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Oskar Lindgren är en av alla dem som drabbas hårt av Försäkringskassans hårdare tolkningar av LSS, lagen för stöd och service. Han kan nu förlora all sin personliga assistans. ”Det skulle vara en dödsdom”, säger Oskar.

Oskar Lindgren är nästan som vilken tonårskille som helst, men hans CP-skada gör att han har mycket svårt att kommunicera. Under tio års tid har han haft personlig assistans på heltid, något som nu kan komma att försvinna.

– Det skulle innebära att jag inte kan kommunicera eller äta som alla andra jämnåriga, säger Oskar Lindgren.

Anser det kränkande och diskriminerande

För Oskars del har inget annat förändrats än just bedömningen av vilket hjälpbehov han har. I den omprövning som nu gjorts anser Försäkringskassan att det räcker att Oskar kan kommunicera med tummen upp eller tummen ner och därför kan han nu helt förlora sin personliga assistans.

Kränkande och diskriminerade säger Oskar, som nu är orolig för att det ska bli tuffare att klara skolan och att hans fritid skulle begränsas om han förlorar sin personliga assistans.

– Jag vill ju inte ha med mina föräldrar överallt och det är också väldigt viktigt för mig att jag också får gå på bio eller så, precis som alla andra, säger Oskar Lindgren.

Läggs på kommunens ansvar

När Försäkringskassan nu drar in den personliga assistansen för Oskar faller ansvaret i stället över på kommunen. Och eftersom att Oskar är långt ifrån ensam att drabbas av neddragningarna i LSS kommer kommunen att tvingas ta ett betydlig större ansvar.

– Det vi ser är att vi måste sätta in fler hemtjänstinsatser för att klara situationen och vi ser också att kostnaderna ökar rätt rejält för det. Men det viktiga är att människor får ett värdigt liv, säger Andreas Lundgren, (S), ordförande i individ- och familjenämnden i Umeå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.