I det här området är det är tänkt att den framtida batterifabriken ska ligga. Foto: SVT/Pressbild

Detaljplan för batterifabriken antas – trots kritik

Publicerad

Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att anta detaljplanen för Bergsbyns industriområde – där det är tänkt att den framtida batterifabriken ska ligga. Men man konstaterar samtidigt att man inte, helt eller delvis, tillgodosett de synpunkter som kommit in från oroliga berörda.

Framförallt är det jord- och skogsbruket Olofsbruk AB:s synpunkter och kritik som politikerna inte helt tar hänsyn till. Bondeföretaget gränsar till det planerade området och påpekar följande:

– Vi lämnade synpunkter under samrådsskedet men anser inte att de har beaktats i tillräcklig utsträckning, skriver Kristina och Jonny Nilsson, från Bondeföretaget, i handlingarna. De vill idag inte vill lämna några ytterligare kommentarer, men det framgår av handlingarna att de anser att lokaliseringen borde flyttas längre norrut och att utredningsunderlaget borde ha varit bättre.

Oro över översvämningar

Mest kritiska är de till att dagvattenhanteringen är dåligt belyst i utredningarna och att det saknas konkreta förslag på hur dagvattnet ska hanteras både under och efter byggtiden. Till exempel uttrycker Bondeföretaget oro för att kraftigt ökade vattenflöden som kan orsaka översvämning och leda till skador på byggnader och vattensjuka odlingsmarker.

Kommunens tjänstemän svarar att de tagit hänsyn till en del av synpunkterna och att det inte ska finnas någon översvämningsrisk; lantbruket ska kunna fortsätta som tidigare. Detaljplanen som kommunstyrelsen klubbade igenom ska nu vidare till kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet