Projektet vill få eleverna att tänka efter innan de väljer utbildning Foto: TT

Detta är ungdomarnas drömyrken

Uppdaterad
Publicerad

Ett projekt i Västerbotten vill få elever att tänka på jobbmöjligheter när de väljer utbildning. Det har också tagit reda på vilka yrken som är populärast bland ungdomarna.

Hantverkare, läkare eller polis är några av de mest populära yrkesvalen bland niondeklassare idag. Det visar en sammanställning som Västerbottens handelskammare har gjort

Vill väcka jobbtankar hos elever

Med hjälp av olika företag driver Västerbottens handelskammare projektet arbetsmarknadskunskap. Genom att hålla lektioner i ämnet bland niondeklassare i länet hoppas man kunna väcka tankar hos eleverna på utbildningar som kan leda till jobb i länet.

– Hela konceptet går ut på att prata med ungdomarna om arbetsmarknaden, hur det funkar och hur framtiden kan se ut för dom, säger Nina Säfsten som  är kommunikatör vid Västerbottens handelskammare.

Många företag i Västerbotten har svårt att få kvalificerad arbetskraft.

– Det är så lätt att göra ett val som kompisen gör eller välja skola efter den som har högst status och det blir ofta inget bra yrkesval, säger Mattias Wahlberg som är kommunikatör vid Västerbottens handelskammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.