Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En nioårig flicka, Luna, hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern döms för grov våldtäkt mot barn och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

Detta vet vi om mordförsöket på flickan i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig flicka, Luna, skadas svårt i ett våldsdåd på Morö Backe i Skellefteå. Hon hittas den 7 juli 2022 i ett skogsparti av förbipasserande.

En 15-årig pojke har dömts för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Detta är vad som har hänt i korta drag.

• Strax före klockan 18 torsdagen den 7 juli 2022 kommer larm om att en person påträffats svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå. Den skadade, 9-åriga Luna som var på väg hem från fritids, förs till Skellefteå sjukhus för att senare flygas till Norrlands universitetssjukhus. Bevisning säkras på platsen och en förundersökning inleds med rubriceringen försök till mord.

Pojken flyttas från Västerbotten

• En pojke under 15 år förhörs och gör vissa medgivanden. Några dagar senare lägger åklagaren till ytterligare en brottsrubricering, grov våldtäkt mot barn. Enligt skoldokument som SVT tagit del av har pojken tidigare förekommit i flera ärenden av kränkande behandling av elever.

Våldsdådet på Morö Backe

• Den 18 juli meddelar polisen att pojken inte längre befinner i sig i Västerbottens län. En vecka senare vaknar Luna ur medvetslösheten och vårdas inte längre på intensiven.

• Den 9 augusti meddelar åklagarmyndigheten att åldersbedömningen av pojken är klar. Han bedöms vara 15 år eller äldre och därmed straffmyndig.

Erkänner brott – bedöms lida av allvarlig psykisk störning

• 15-åringen åtalas för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

– Flickan har utsatts för ett synnerligt lidande, han har angripit henne med grovt våld, säger åklagare Andreas Nyberg.

• 15-åringen erkänner synnerligen grov misshandel och våldtäkt mot barn, meddelar pojkens advokat Jens Nyström.

• En rättspsykiatrisk undersökning visar att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. 15-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Rätten finner honom skyldig till försök till mord och grov våldtäkt på barn.

Luna får assistans – insamling drar in miljoner

• Till följd av våldsdådet får Luna bestående hjärnskador. Skellefteå kommun beviljar henne assistans med stöd av socialtjänstelagen SoL. För familjen är tiden efter dådet präglad av frustration.

– Det har varit bitvis outhärdligt. Överjävligt rent ut sagt, säger Lunas faster Emma.

• En insamling startas och drar in flera miljoner till Lunas familj.

Justiteminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för en ny lag efter våldsdådet. Det skulle bland annat möjliggöra att myndigheter kan dela information lättare.

– Fallet om Luna är bland det mest omskakande jag tagit del av, säger Strömmer till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet