Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern misstänks för mordförsök samt grov våldtäkt mot barn. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, StoryblocksVisa alla (2)
Visa alla (2)

Detta vet vi om mordförsöket på flickan i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En nioårig flicka har skadats svårt i ett våldsdåd på Morö Backe i Skellefteå. Hon hittades 7 juli i ett skogsparti av förbipasserande. En 15-årig pojke har nu dömts för mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Detta är vad som har hänt i korta drag.

• Strax före klockan 18 torsdagen den 7 juli kommer larm om att en person påträffats svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå. Den skadade, en flicka, förs till Skellefteå sjukhus för att senare flygas till Norrlands universitetssjukhus. Bevisning säkras på platsen och en förundersökning inleds med rubriceringen försök till mord.

• Rektorn på Morö Backe skola bekräftar att flickan är elev på skolan och ett brev till vårdnadshavare skickas ut. Skolpersonal och boende i området är chockade efter händelsen.

Pojken flyttas från Västerbotten

• En pojke under 15 år  förhörs och den 9 juli berättar polisen han gjort vissa medgivanden. Några dagar senare lägger åklagaren till ytterligare en brottsrubricering, grov våldtäkt mot barn.  Enligt skoldokument som SVT tagit del av har pojken tidigare förekommit i flera ärenden av kränkande behandling av elever.

• Den 18 juli meddelar polisen att pojken inte längre befinner i sig i Västerbottens län. Polisen går ut med informationen för att skapa trygghet: ”Vi vill lugna närboende och föräldrar i närområdet”. En vecka senare meddelar åklagarmyndigheten att flickan vaknat ur medvetslösheten och inte längre vårdas på intensiven.

• Den 9 augusti meddelar åklagarmyndigheten att åldersbedömningen av den misstänkte pojken är klar. Han bedöms vara 15 år eller äldre och därmed straffmyndig. Åklagaren meddelar också att flickan fortsatt vårdas på sjukhus och att hon troligtvis inte kommer att höras i utredningen, eftersom det inte anses vara förenligt med flickans bästa. Man misstänker också att de skador hon fått försämrat hennes förmåga att minnas vad som hänt.

Erkänner brott – bedöms lida av allvarlig psykisk störning

• Åklagare Andreas Nyberg väcker åtal mot 15-åringen. Han åtalas för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
– Flickan har utsatts för ett synnerligt lidande, han har angripit henne med grovt våld, säger åklagare Andreas Nyberg.
Rättegången mot 15-åringen inleddes den 12 oktober i Skellefteå tingsrätt.

• 15-åringen erkänner synnerligen grov misshandel och våldtäkt mot barn, meddelar pojkens advokat Jens Nyström.

• Rättegången pausas då pojken ska genomgå en stor rättpsykiatrisk undersökning. Den visar att pojken lider av en allvarlig psykisk störning. Sista rättegångsdagen hålls den 7 december i Skellefteå tingsrätt.

• Åklagare och försvaradvokat vill att pojken ska dömas till rättpsykiatrisk vård.

• 15-åringen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning den 14 december. Rätten finner honom skyldig till försök till mord och grov våldtäkt på barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tekniker undersöker brottsplatsen där flickan överfölls Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern misstänks för mordförsök samt grov våldtäkt mot barn. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks
Polisen spärrade av området vid Morö Backe i Skellefteå efter att en flicka blivit överfallen. Foto: Johan Nilsson/TT