Studien är ett samarbete Niklas Arnbergs och Lars-Anders Carlsons forskargrupper vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson

Umeåforskarnas bilder av diarrévirus öppnar upp för nya vacciner

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Umeå universitet har lyckats se på atomnivå hur ett magsjukevirus ser ut, som orsakar diarré och dödar 50 000 barn per år i världen. Den här upptäckten kan på sikt ge nya vaccin mot andra virus som exempelvis covid-19.

Med hjälp av ett avancerat mikroskop har forskarna kunnat ta detaljerade bilder på ett så kallat enteriskt adenovirus och lagt ett slags tredimensionellt pussel som visar hur viruset ser ut på atomnivå. Det är en av de mest komplicerade biologiska strukturer som studerats på den här nivån.

Viruset kan ge upphov till vaccin

Nu hoppas forskarna på sikt kunna använda viruset för att bekämpa sjukdomar som exempelvis covid-19.

Flera av de nya vaccinerna som testats mot covid-19 är baserade på genetiskt modifierade adenovirus. Idag måste vaccinen tas med spruta för att de ska kunna verka i kroppen, men om ett vaccin istället skulle kunna baseras på ett enteriskt adenovirus skulle vaccinet kunna sväljas ner som ett piller eller droppar istället. Det skulle underlätta för storskalig vaccinering.

– Det skulle spara väldigt mycket resurser och vårdpersonal som då skulle kunna användas till annat, säger Lars-Anders Carlson, biträdande universitetslektor vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik, som gjort studien tillsammans med Niklas Arnberg, professor vid institutionen för klinisk mikrobiologi.

Dödar många barn

Magsjukeviruset gör att barn drabbas av diarré och uttorkning och varje år dör 50 000 barn av viruset, främst i tredje världen. Även barn i Sverige drabbas av detta magsjukevirus.

I Sverige löper man betydligt mindre risk att dö eftersom sjukvården är bättre, men det är ändå en långdragen och besvärlig sjukdom och samhället belastas genom att föräldrar tvingas vabba.

Det saknas både läkemedel och vaccin mot detta virus, liksom mot de flesta andra virus. Den nya upptäckten kan enligt universitetets pressmeddelande bidra till att få fram ett vaccin mot det enteriska adenoviruset som då både skulle ge positiva effekter på samhällsekonomin, men också förhindra sjukdom och död.

Det enteriska adenoviruset HAdV-F41. Foto: Karim Rafie

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.